Sunday, February 12, 2017

Book Review: Biblioholisme

Tajuk: Biblioholisme, Menelurusi Pesona Dunia Buku dan Pencintanya

Penulis: Shaharom TM Sulaiman

Menariknya Naskah Ini:

Naskah Biblioholisme ini adalah buku terbaru yang baru sahaja Patung Beruang sudahkan pembacaanya pada petang tadi. Kiranya masih panas lagi lah ye, hehe.. 

Now, tinggal satu buku yang Patung Beruang kena cepat habiskan membaca iaitu 50 Syarikat Yang Boleh Mengubah Dunia. Buku ini Patung Beruang terhenti membaca pada Jumaat malam hari tu. Tiba-tiba je rasa macam nak baca buku lain pula. Patung Beruang boleh dikategorikan sebagai polygamy bibliophile iaitu seorang yang suka membaca lebih dari 1 buku dalam satu masa. Huh... complicated sungguh, hehe.. 

Ok, naskah Biblioholisme ini terbahagi kepada 4 bahagian iaitu:
  1. Buku dan Daya Pikatnya
  2. Biblioholisme: Mengenal Dunia Pencinta Buku
  3. Travelog Pencinta Buku
  4. Sisi Aneh Dunia Buku
Penulis memulakan pengembaraan naskah ini dengan menceritakan bagaimana buku berjaya memikat manusia untuk setia bersama mereka, tanpa mengira bangsa, usia, latar belakang sosial, genre yang diminati dan sebagainya. Buku dianggap sebagai teman sepanjang hayat. Setiap buku itu ada magic nya yang tersendiri dan hanya mereka yang membaca dan menghayatinya sahaja akan dapat menyelami magic tersebut. 

Penulis juga tidak kedekut untuk berkongsi dengan pembaca berkenaan cara-cara merawat dan menjaga buku agar buku-buku tersebut sentiasa berkeadaan elok sepanjang zaman. Dan salah satu caranya adalah dengan segera membalut buku dengan plastic. 

Membalut buku dengan plastic adalah salah satu hobi Patung Beruang selain membaca. Malah, oleh kerana buku-buku Patung Beruang semuanya berbalut plastic, biasa je diusik oleh rakan-rakan atau keluarga dengan mengatakan buku Patung Beruang ini seperti buku di perpustakaan. 

Selain itu, Patung Beruang tidak suka lipat muka surat semata-mata untuk menandakan dimana Patung Beruang berhenti membaca. Patung Beruang akan gunakan bookmark. Patung Beruang mempunyai banyak koleksi bookmarks, sama ada dibuat sendiri, dibeli, hadiah dari kedai buku atau juga hadiah dari family dan sahabat-sahabat, sama ada dari local atau overseas. So far, Patung Beruang ada koleksi bookmarks dari Malaysia, Jepun, Korea, Australia, Singapore dan coming soon UK. Macam-macam bentuk dan macam-macam warna. 

Bahagian 2, penulis berkongsi dengan kita berkenaan gelagat dunia pencinta buku. Ada yang sangat taksub dengan kedai buku sehingga rasa bersalah jika keluar tanpa membeli walau sebuah buku. Ada juga yang sanggup menyorokkan buku tertentu agar ia tidak dibeli oleh pelanggan lain kerana beliau tidak cukup wang untuk membeli pada masa tersebut. Ada yang suka membaca sambil berjalan. Ye, kedengaran agak pelik namun tidak pelik sebenarnya. Mereka leka menatap naskah ditangan dan kaki pula sentiasa melangkah. Ramai juga yang boleh sahaja membaca didalam kenderaan yang bergerak, sama ada bas, train, flight sementara menunggu untuk sampai ke destinasi yang dituju. Ada yang sentiasa membeli buku walaupun ada banyak buku dirumah yang masih belum dibaca. 

Basically, kecintaan atau ketaksuban kepada buku bukanlah satu penyakit yang berbahaya. Bila diteliti naskah ini, Patung Beruang sedar Patung Beruang juga mengidap sindrom yang sama seperti yang dituliskan oleh penulis. Sindrom yang mana satu? Terlalu banyak sehingga tak larat nak dicatat disini satu persatu. Yang pasti, sesiapa sahaja yang rapat dengan Patung Beruang pasti akan menyedari penyakit Patung Beruang ini, hehe.. Sabar je lah ye. 


Secara umumnya, naskah Biblioholisme ini walau zahirnya nampak berat namun isi kandungannya adalah ringan dan padat. Mudah untuk dihadam dan dengan gaya penulisan yang menarik, ia berjaya membuatkan momentum Patung Beruang membaca naskah ini berjalan dengan lancar dan laju. Rasa cepat sahaja Patung Beruang berpindah dari satu tajuk ke tajuk yang lain. 

Untuk siapa-siapa yang ingin mengenali dunia buku dan pencinta buku, apa hebatnya bercinta dengan buku, mengapa ada manusia yang sangat ketagih dengan buku, serta mengenali tokoh-tokoh hebat didalam dunia buku seperti Wan Mohd. Shaghir, Alfred Novel dan Albert Einstein, naskah ini adalah bahan bacaan yang paling tepat. 

Selamat datang ke dunia biblioholisme dan selamat berkenalan dengan bibliophile dari serata dunia... 


-Patung Beruang seorang bibliophile   

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...