Saturday, May 21, 2016

Minggu Yang Penuh Dengan Kejutan

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, Patung Beruang masih lagi dikurniakan kesempatan untuk menulis disini. Sedar tak sedar, dah masuk bulan May. Lagi beberapa hari sahaja lagi, kita akan mula berpuasa di bulan Ramadhan. Allahuakbar.. cepat sungguh masa berlalu..

Minggu yang baru berlalu ini penuh dengan kejutan untuk Patung Beruang.

Kejutan pertama, Patung Beruang menerima dua hadiah dari 2 insan yang berbeza. Bestkan??? Hadiah-hadiah tersebut dihantar direct terus ke ofis.. 

Hadiah pertama yang Patung Beruang dapat adalah jambangan coklat. Special delivery by online seller. Jambangan ini dihadiahkan oleh staff Patung Beruang, sempena Teacher's Day.

Pelik juga sebenarnya sebab Patung Beruang bukannya pendidik pun. Setelah ditanya, staff tersebut menyatakan yang beliau rasa terhutang budi kerana Patung Beruang banyak guide dia sepanjang dia bekerja disini. So, this coklat bouquet as a token of appreciation to say thank you. 

Tak kisah lah, hehe..

Yang pasti, bertahun-tahun Patung Beruang kerja, inilah pertama kali Patung Beruang terima hadiah dari staff. Layan je lah.. Apapun, Patung Beruang hargai niat baik dia. Seronoknya Patung Beruang ada stock coklat untuk beberapa bulan. 

Di pejabat, ramai yang tertanya-tanya, kenapa Patung Beruang je yang dapat? Hm.. maaflah ye.. Tak dapat Patung Beruang nak jawab soalan itu, hehe.. Ini pula adalah hadiah ke-2 yang Patung Beruang dapat dalam minggu ini. Hadiah istimewa dari seorang sahabat yang jauh merentasi Laut China Selatan. 

Beliau menyatakan yang ini adalah persediaan untuk Ramadhan yang bakal menjelang.

Sinopsis 114 Surah.. Itulah tajuknya.. 

Bila diteliti buku ini, Patung Beruang tertarik kerana sinopsis yang dilampirkan adalah padat tetapi dalam gaya yang santai dan mudah difahami. Dibuat dalam bentuk mind mapping. 

Tak sabar rasanya Patung Beruang nak gunakan buku ini. Sekurang-kurangnya selepas ini, bila nak baca Surah atau ayat yang spesifik temanya, Patung Beruang boleh refer pada Sinopsis ini terlebih dahulu untuk melihat Surah apa dan ayat keberapa. 

Terima kasih Cik Wan atas hadiah yang lain dari lain ini. Hanya ada beberapa sahabat sahaja yang akan memberikan hadiah buku pada Patung Beruang. Dan Cik Wan adalah salah seorang darinya. Berkongsi minat yang sama iaitu suka membaca, membuatkan kami suka bertukar-tukar hadiah buku atau paling tidak pun berkongsi cerita berkenaan buku-buku yang kami baca. 

Cik Wan, seperti perbualan kita petang tadi, in shaa Allah, satu masa nanti Patung Beruang akan ke sana semata-mata untuk melawat Cik Wan. Sabar lah ye :)


Hm...Urusan kerja Patung Beruang macam biasalah, ada turun dan naiknya. 

Hari ini 21 May, esok pula dah 22 May. Maknanya tinggal 9 hari sahaja lagi Patung Beruang di sini. Selepas ini, Patung Beruang akan berhijrah ke organisasi lain pula. 

Industry berbeza, organisasi lain, bidang kerja berubah, cabaran baru.. Nasib baik gaji pun baru, hehehe.. 

Jujurnya, Patung Beruang rasa sedih nak tinggalkan tempat sekarang. Nak tinggalkan staff - staff dan bos disini. Rasanya belum puas Patung Beruang bantu mereka disini. 

Tapi, apakan daya.. Ada organisasi lain yang lebih memerlukan khidmat Patung Beruang. Patung Beruang bukanlah seorang yang pakar.. Hanya seorang gadis biasa, yang suka berfikir, suka cabaran dan suka membantu syarikat. Jadi, dimana pun tercampak, Patung Beruang akan cuba buat yang terbaik. Doakan Patung Beruang ye.. 

Patung Beruang tak nak fikir sangat apa yang bakal Patung Beruang hadapi di tempat baru.. Misi Patung Beruang sekarang cuma nak selesaikan semua kerja-kerja di sini dalam masa 9 hari ini. Sempat tak sempat, kenalah sempat kan juga. Kalau sampai Patung Beruang kena buat kerja dirumah atau datang pejabat pada Sabtu Ahad, layan kan je lah.. Tak pelah.. Bukannya sepanjang tahun pun Patung Beruang berkeadaan macam ini.. 

Oklah.. Mata ini pun dah ngantuk sangat. Esok Patung Beruang kena bangun awal sebab ada event Free Market. Habis je Free Market, Patung Beruang kena sambung buat kerja semula. Jika tak larat, mungkin Patung Beruang akan duduk membaca sekejap dan baru sambung semula kerja. 

In Shaa Allah jika berkesempatan, Patung Beruang akan menulis lagi ye..

Selamat malam dan adios.... :) 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...