Saturday, September 26, 2015

Au Revoir, Iman...

Rabu, 20 September 1995, lahir seorang baby boy di Hospital Pakar Sultan Ismail. Dan keesokan harinya barulah Patung Beruang berkesempatan untuk berjumpa dengan baby boy ini. 

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, baby ini membesar dengan dikelilingi oleh insan-insan yang memang telah lama menanti kehadirannya. Ibu, ayah, abang dan 2 orang kakak yang sentiasa menjaga dan menyayanginya dengan sepenuh hati. 

Tahun 2000, baby boy mula bersekolah tadika. Ibu ayah daftarkan dia di Tadika Cina yang berdekatan dengan rumah. Setiap pagi dan tengahari, tanpa jemu ibu dan baby boy berjalan kaki pergi dan pulang dari tadika. Setiap hari mesti ada banyak homework. Kadang-kadang bila baby boy bosan dengan homework yang sama sahaja, ibu atau abang atau kakak lah yang kena tolong siapkan homework dia. Suatu hari, Teacher berpesan didalam kelas.

"Murid-murid kena buat homework sendiri. Ibu ayah atau kakak abang tidak boleh buatkan homework untuk murid-murid." 

Hari tu, baby boy pulang ke rumah dengan membawa pesanan dari Teacher tersebut. Kami hanya tersenyum. What else can we say? 

Pada tahun 2002, baby boy mula melangkah ke Darjah 1. Baru beberapa bulan bersekolah di Johor Bahru, baby boy terpaksa berpindah sekolah di Melaka sebab mengikut keluarga yang berpindah. Pada masa ini, tiada lagi nama "baby" atau "boy". Cukup sekadar panggilan "Adik" atau "Iman". 

Sekolah Iman masih lagi dekat dengan rumah. Jika naik kereta tak sampai 5 minit pun. Selepas UPSR, Iman diterima masuk ke boarding school. Nama je boarding school. Tapi, again jarak sekolah dengan rumah terlalu dekat, hanya 5-10 minit sahaja. Setiap minggu, pasti ibu ayah akan naik bukit MOZAC. Bersekolah di MOZAC ini boleh dikatakan seperti meneruskan tradisi keluarga. Bermula dari mak usu, sampai lah abang-abang sepupu yang lain, semuanya produk MOZAC. Punyalah banyak boarding school kat Malaysia ni, MOZAC juga yang dihantar oleh Kementerian, hehe.. 

Ketika di MOZAC, Iman dah mula berkira-kira nak amik course apa ketika di universiti nanti. Nak amik accountancy macam Kakak ke, atau nak amik mechanical engineering macam Abang, atau nak amik medic macam Kak Chik? Hm.. bosannya.. Cubalah lari sket dari tipikal profesional course. Buatlah law ke, architecture ke, actuarial science ke.. kan banyak lagi pilihan. 

Habis je SPM, Iman sambung dengan A Level. Again, kami 4 beradik ni sentiasa mempunyai laluan yang berbeza. Kakak dulu lepas SPM, terus amik Matriculation, then baru sambung degree. Abang pula, masuk Foundation for 1 year and then continue dengan degree. Kak Chik pula amik International Baccalaureate (IB) then baru sambung degree Medic. It is good when we choose different path. At least we experienced several routes and if people looking an opinion on where to go after SPM, we can share ours. 

11 August 2015, result A Level pun keluar. Semua orang berdebar-debar. Alhamdulillah, u got perfect score. And now, the next question is, where is your next destination? Dalam keadaan RM yang mula jatuh, do you have chance to go abroad? 

25 September 2015, umur Iman genap 20 tahun 5 hari. Sekejapnya masa berlalu. Baby boy yang menjadi buah hati kami, akhirnya pergi untuk berjuang. This is your future. We cannot stop you, my dear.

Iman, thanks for being such a lovely and awesome sweetheart to us. 20 years is just a blink of eyes. I still remember a lovely baby boy that I used to kiss and hug every day and now this baby boy is definitely taller and bigger than me. 

Although we always a kind of pampered you, but you never let us down. You always know that at this age, what is your priority? What is your responsibility to Allah, to us as your family and the most important is to yourself? 

Iman, this is the path that you decided earlier. So, just go and face it. It's a time for you to see the world in a bigger picture. For you to learn, not just academic but also how to survive in this cruel life. 

Whenever you feel weak during this journey, just remember Allah. Because, He will give strength to you to continue this journey. Whenever you feel lonely in that alien world, just remember Allah. The loneliness will fade because He never leave you alone. Whenever you feel obscure, just ask guidance from Allah. He always knows what is the best for you. Allah loves you so much, dear. 

Finally.... just remember that no matter who you are, whether good or bad, rain or shine, you are one and only our Iman and will always be our Iman.... 

             We love you so much.. and....

              Au Revoir, Iman... 


p/s: Just a few hours after our last meeting and now I started missing you. How I wish I could stop the time. 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...