Wednesday, September 16, 2015

Keutamaan Yang Kian Dilupakan

Minggu lepas adalah minggu yang menyesakkan buat Patung Beruang. Hampir seminggu tak masuk ofis, so bila kembali semua ke ofis, of course there are a lot of things that I need to settle. 

Sedang bergelut dengan bebanan tugasan yang tidak pernah habis, Patung Beruang sempat curi masa untuk pergi ke Institut Kanser Negara (IKN) selepas waktu kerja pada hari Khamis. Hajat dihati nak keluar pejabat tepat pukul 6 pm dan terus memecut ke IKN. Tapi, baru je keluar dari kawasan pejabat, Patung Beruang dapat panggilan telefon dari seorang sahabat. 

Beliau mengadu tentang masalah kerja dan perancangan kerjayanya dimasa hadapan. Jadi, disebabkan Patung Beruang terpaksa memandu kereta sambil menjadi kaunselor tak bertauliah (Patung Beruang guna handsfree ye, so dua-dua tangan masih boleh pegang stereng, huhu), maka tak dapatlah Patung Beruang nak memecut kereta sekehendak hati. 

Tepat pukul 6.45 pm baru Patung Beruang sampai di lobi IKN. Adoi, waktu melawat tinggal 15 minit sahaja lagi. Patung Beruang pula tidak tahu dimana pesakit ditempatkan, tingkat berapa, wad berapa, bilik nombor berapa. Sempat kah? 

Patung Beruang redah sahaja. Pergi ke lif Blok A, terlihat yang lif hanya pergi ke kawasan pejabat, consultation room dan sebagainya. Kaki pantas melangkah ke Blok B pula, barulah terasa lega apabila melihat senarai wad yang ada disetiap tingkat. 

Tingkat 7 adalah wad untuk pesakit perempuan. Dan Tingkat 8 dan 9 pula adalah untuk pesakit lelaki. Patung Beruang terus pergi ke Tingkat 8, dan mula bertanya dengan nurse samaada pesakit yang Patung Beruang cari, ada atau tidak di tingkat tersebut. Setelah meneliti didalam sistem selama beberapa saat, nurse memaklumkan yang pesakit yang dicari berada di Tingkat 9. 

Tanpa membuang masa, Patung Beruang terus naik ke Tingkat 9 dan rasa lega bila nampak senarai nama pesakit dan bilik mana mereka ditempatkan. Apabila sampai sahaja Patung Beruang di bilik yang dicari, kaki ini terus terpaku dilantai tatkala melihat keadaan si pesakit. Sudah lama kami tidak bersua. Si isteri terperanjat dengan kehadiran Patung Beruang yang tidak diduga. Tubuh Patung Beruang dipeluk sambil beliau menangis. 

Kehadiran Patung Beruang disedari oleh si pesakit. Selepas bertanya khabar selama beberapa saat, si pesakit menutup matanya semula. Dalam keadaan sekarang, beliau hanya bertahan dengan Morphine yang diberi setiap 12 jam as a pain killer. Nothing can do. No chemotherapy, no medicine, no antibiotics. Jadi, disebabkan itu, si pesakit berada didalam keadaan separa sedar. 

Ya Allah, berat sungguh dugaan-Mu buat keluarga ini. 

Patung Beruang tinggalkan bilik tersebut 15 minit selepas itu. Semasa melangkah ke kereta, otak ini ligat berfikir keadaan beliau dan keluarganya. Apa yang boleh Patung Beruang bantu??? Doctor menyatakan yang he is waiting his time. His time to return to our Creator. 

Terdetik dalam hati ini rasa menyesal kerana Patung Beruang lama tidak menziarahi beliau. Kesibukan dengan kerja dan urusan kehidupan membuatkan Patung Beruang terlepas pandang perkara penting seperti menjaga silaturrahim sesama manusia. Dan tatkala Patung Beruang tersedar, keadaan sudah bertukar. Yang sihat sudah menjadi uzur dan yang hidup sudah menemui Pencipta-Nya.

Hari Jumaat, tatkala pulang dari pejabat, rumah Patung Beruang didatangi tetamu. Hanya ibu dan ayah berdua sahaja. Gembira hati ini melihat mereka. Malam itu, kami dinner diluar bersama dengan abang. Dan esok paginya, kami berempat breakfast diluar sebelum ibu ayah berangkat pulang, dan Patung Beruang berdua dengan abang pergi ke Shah Alam pula. 

Di Shah Alam, kami berdua melawat ibu ayah kami yang lagi satu pula, hehe.. Ye, honestly Patung Beruang sering merasakan yang diri ini mempunyai lebih dari 1 couple of parents. Nanti bila Patung Beruang dah kawin, tambah lagi 1 couple pula iaitu Father and Mother In Law pula, hehe.. So end up, I might have 3 or 4 couples of parents, hehe.. 

Masa di Shah Alam, perkara yang paling Patung Beruang realise adalah keceriaan pasangan warga emas ini terutamanya si suami apabila melihat abang. Kami hanya duduk berbual di meja makan sambil makan buah-buahan dan minum kopi. Dan kami berbual pelbagai topik, dari hal kerjaya, pendidikan, isu semasa, ekonomi, politics sampailah ke kehidupan si suami semasa beliau di Belanda dulu. Suasana sama sahaja seperti ibu dan ayah yang sedang berbual dengan sepasang anak lelaki dan perempuan mereka. 

Hampir pukul 12 tengahari, kami berdua mula beransur pulang kerana ada urusan lain yang perlu kami selesaikan. Ternampak riak kesedihan diwajah si suami. Patung Beruang dapat rasakan beliau merindui arwah anak lelakinya yang pergi 16 tahun lepas. Satu-satunya anak lelaki yang beliau ada. Dan oleh kerana wajah abang seiras dengan arwah, berjumpa dan berbual dengan abang dirasakan seperti berinteraksi dengan arwah.   

Ya, this couple are not our biological parents. But, atas dasar peri kemanusiaan juga atas dasar kasih sayang, Patung Beruang dan abang merasa bertanggungjawab untuk seboleh-bolehnya menceriakan hari-hari tua mereka. Walaupun kami tidak mampu untuk berkunjung dengan kerap, mereka sentiasa mempunyai tempat yang istimewa didalam hati kami, seperti ibu dan ayah.

Last 2 weeks, Patung Beruang ditegur oleh Teddy Bear atas sikap Patung Beruang yang sanggup pendekkan cuti bersama keluarga semata-mata melayan urusan kerja. Sentap ke Patung Beruang? Tidak... Betul lah apa yang Teddy Bear tu tegur. Walau macam mana pun kehidupan kita, family is no. 1. Our parents are getting older. Logically, their time to spend with us also getting shorter. So, if we not appreciate all our moments with them, please don't regret once the chances are gone. 

Selepas ditegur oleh Teddy Bear dan pengalaman yang Patung Beruang lalui minggu lepas, buat Patung Beruang lebih nampak yang dalam hidup kita ini, bukan semata-mata untuk bekerja atau mencari dan mengumpul kekayaan. Yang paling penting adalah keluarga dan tali silaturrahim yang terjalin sesama manusia. 

Selepas kita pergi meninggalkan dunia ini, hanya orang yang meletakkan kita didalam hati mereka sahaja yang biasanya tidak akan jemu untuk mendoakan kita atau menitipkan hadiah ayat-ayat suci Al-Quran. 

Dan bagaimana untuk kita sentiasa berada didalam hati mereka? Adakah dengan menghadiahkan wang ringgit ribuan atau jutaan kepada mereka? Atau dengan menghabiskan waktu membina legasi kerjaya atau empayar perniagaan untuk kita wariskan kepada mereka? 

Tidak.... Bukan begitu caranya...

Kita semai dan pupuk ikatan kasih sayang sesama manusia. Sentiasa menjaga silaturrahim. Tidak rugi rasanya jika sesekali kita lupakan sebentar segala urusan kita, dan kita mula luangkan masa dengan mereka. Mereka tidak harapkan wang ringgit kita pun. Cukup sekadar bertanya khabar sambil minum petang bersama. Atau sesekali bersantai window shopping bersama. Atau mungkin menonton tv bersama diwaktu malam. 

Untuk abang, terima kasih sebab pulang ke rumah Patung Beruang hari Jumaat hari tu semata-mata untuk dinner bersama. Terima kasih sebab sudi luangkan hari Sabtu bersama. Dalam keadaan jadual kerja yang sangat padat, rutin kerja sehingga 16 jam sehari, 6-7 hari seminggu, terima kasih kerana sudi menceriakan hati insan lain walau sebentar cuma. 

Untuk Teddy Bear, terima kasih kerana sudi menegur Patung Beruang 2 minggu lepas. Walau teguran itu agar kasar sebenarnya tapi Patung Beruang tahu niatnya adalah baik. Apologies because I have no guts to say thank you in front of you......

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...