Monday, August 29, 2016

Book Review: Sebelas Patriot

Tajuk: Sebelas Patriot

Penulis: Andrea Hirata

Ceritanya Patung Beruang:
Sebenarnya sudah lama Patung Beruang teringin untuk menikmati naskah Andrea Hirata. Andrea Hirata adalah penulis yang terkenal dari Indonesia, yang telah melahirkan karya hebat seperti Laskar Pelangi. Yang mana jualannya mencecah jutaan naskah dan turut diterjemahkan ke beberapa bahasa lain. 

Oleh itu bila ternampak sahaja novel Sebelas Patriot ini dilaman web Bookcafe, Patung Beruang pun teruslah sambar. 

Sinopsis Novel Ini:

Sebelas Patriot mengisahkan Ikal, seorang anak muda yang tinggal di kampung. Lahir dalam keluarga yang biasa-biasa sahaja, ayah Ikal bekerja di lombong timah yang dimiliki oleh kerajaan. 

Ayah adalah seorang yang tidak banyak bercakap. Namun, sangat berminat dengan sukan bola sepak. Jika tv ada menyiarkan perlawanan bola sepak yang disertai oleh Pasukan Nasional Indonesia atau mungkin pasukan-pasukan hebat di Liga Eropah, Ikal dan ayah akan sama-sama pergi ke warung dihujung kampung untuk menonton tv yang menayangkan perlawanan tersebut. 

Satu perkara yang sering menjadi tanda tanya Ikal adalah kecacatan kaki yang dialami oleh ayah. Bagaimana dan sejak bila kaki ayah menjadi cacat, sering kali menjadi tanya tanya didalam kepala Ikal. Namun, sebagai seorang anak yang baik, Ikal tidak tergamak untuk bertanyakan soalan tersebut pada ayah. Bimbang hatinya terguris. 

Suatu hari, pada masa itu Ikal masih lagi sekolah rendah, Ikal terjumpa sebuah album foto lama yang tersorok di bawah longgokan pakaian terpakai, dirumah. Album foto lama ini seolah-olahnya sengaja disorokkan. Sedang leka Ikal meneliti satu persatu foto lama yang ada didalam album tersebut, ibu datang dan pantas merampasnya. Ibu memberi amaran keras agar Ikal tidak lagi menyentuh album foto tersebut. 

Ikal merasa janggal dengan situasi tersebut. Maka, semenjak hari itu, Ikal berusaha mencari album foto tersebut sehingga akhirnya diketemu juga. Ia disimpan didalam tin. Ikal meneliti semula foto-foto didalam album tersebut dan akhirnya matanya tertangkap sekeping foto seorang lelaki sedang memegang piala. Namun, airmukanya tidak menunjukkan perasaan gembira atau perasaan sedih. Dan lelaki tersebut adalah ayah Ikal sendiri. 

Ketika zaman pemerintahan Belanda, semua lombong di Indonesia adalah dibawah pemerintahan Belanda. Pada masa itu, sukan bolasepak dan badminton dianggap sebagai sukan yang paling popular. Setiap lombong akan mempunyai wakil pasukan bola sepak yang terdiri daripada pekerja-pekerja lombong warga tempatan. Selain itu, terdapat juga pasukan yang terdiri daripada warga Belanda sahaja. 

Setiap tahun, akan diadakan Pesta Sukan. Ketika Pesta Sukan, telah menjadi tradisi jika lawannya adalah pasukan Belanda, pasukan warga tempatan mestilah bermain ala kadar sehingga akhirnya dikalahkan oleh pasukan Belanda. Menjadi satu patang larang yang besar jika pasukan tempatan mengalahkan pasukan Belanda. Jika terjadi juga, maka bersiap sedialah. Pasti selepas itu, ada ahli-ahli pasukan tempatan yang cedera teruk akibat dibelasah oleh pemerintah ketika dalam tahanan di Balai Polis.

Tanpa diduga, ayah Ikal adalah salah seorang yang menjadi mangsa kekejaman Belanda pada masa tersebut. Asalnya ayah Ikal adalah salah seorang pemain bola sepak yang hebat dikampung tersebut. Perlawanan demi perlawanan disertainya hinggalah akhirnya pasukan ayah Ikal bertemu dengan pasukan Belanda di perlawanan akhir. Perlawanan yang bakal menentukan siapakah yang layak untuk membawa pulang Piala pada tahun tersebut. 

Ketika perlawanan, ayah Ikal dan seluruh pasukan bermain bermatian-matian. Tekad mereka hanya satu. Mereka ingin mengalahkan Belanda yang selama ini seringkali membuli warga tempatan. Mereka ingin menunjukkan bahawa warga Indonesia juga hebat bermain, tidak kurang seperti warga Belanda. 

Dan akhirnya, pasukan ayah Ikal memenangi perlawanan akhir tersebut. Dan keesokkannya, ayah Ikal dan beberapa pemain lain dibawa ke Balai Polis. Seperti dijangka, mereka diseksa sehingga menyebabkan ayah Ikal cacat dan tidak lagi mampu bermain bola sepak seumur hidupnya.

Kini, Indonesia tidak lagi diperintah oleh Belanda. Rakyat Indonesia bebas untuk bersukan dan berjuang bermati-matian tanpa perlu takut dengan pasukan lawan. Dan Ikal, setelah mengetahui sejarah silam ayahnya, beliau nekad untuk menjadi pemain bola sepak yang handal demi menyambung cita-cita ayahnya.

Dan bermulalah pengembaraan Ikal demi mencapai cita-citanya itu.

Dapatkah Ikal menjadi pemain bola sepak yang hebat dan seterusnya mewakili Pasukan Nasional Indonesia?

Adakah Ikal sehandal ayahnya atau mungkin lebih handal dari itu?Menariknya Novel Ini:

Sebelas Patriot adalah sebuah novel yang sangat simple. Menceritakan kisah seorang anak muda yang berusaha keras menjadi pemain bola sepak demi menyempurnakan cita-cita ayahnya yang terkandas. Memahami erti perjuangan ayahnya ketika perlawanan bola sepak menentang pasukan Belanda.

Namun, novel yang ringkas ini digarap dengan begitu cantik sekali. Andrea Hirata berjaya membawa pembaca memahami dan menyelami keperitan rakyat Indonesia ketika penjajahan Belanda dahulu. Bukan sahaja ditindas dari sudut ekonomi, politik dan pembangunan, malah dalam aktiviti sukan juga mereka turut ditindas.

Selain itu Andrea Hirata juga berjaya membawa pembaca kedalam minda ahli-ahli sukan, terutamanya mereka yang mewakili negara. Bagi penulis, ahli-ahli sukan ini sebenarnya bukan sekadar memburu kejuaraan atau pingat, tetapi mereka bermati-matian berjuang demi menaikkan nama tanahair mereka. Mereka tidak gentar walau siapapun lawan mereka. Sentiasa sanggup berkorban dan bersusah payah demi memenangi sesuatu perlawanan. Dan disebabkan itulah mereka layak digelar patriot... 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...