Friday, October 2, 2015

Book Review: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Berkomunikasi Menurut Hikmah Islam

Tajuk: Tak Kenal Maka Tak Cinta, Berkomunikasi Menurut Hikmah Islam

Penulis: Hasrizal Abdul Jamil

Ceritanya Patung Beruang:
Malam tadi selepas habiskan novel The Alchemist, Patung Beruang pun beleklah buku-buku yang baru dibeli kelmarin. 

Bila terpandang buku Ustaz Hasrizal ini, Patung Beruang pun terus balut kulit buku ini dengan plastik (supaya buku ini tidak cepat rosak dan memang hobi Patung Beruang pun suka balut buku, hehe) dan seterusnya mula lah membacanya. 

Masa tu, jam baru pukul 10.30 malam. Sambil baring atas katil dan peluk Bibi, dengan ditemani love songs dari LiteFM, Patung Beruang pun baca lah buku ini dari sehelai ke sehelai, dengan aman damainya.

Suasana yang sangat mendamaikan, dengan lagu-lagu romantik, malam yang sejuk dan tanpa disedari, Patung Beruang dah sampai ke muka surat terakhir. What???? 

Dan pada masa itu, jam baru pukul 11 malam, hehehe.. 

Yes, macam tak percaya pula kan? Yelah, selama ni karya Ustaz Hasrizal semuanya tebal-tebal dan mengambil masa beberapa hari untuk Patung Beruang habiskan pembacaanya. Tapi, kali ini, terbalik pula, hehe.. 

Menariknya Buku Ini:
Tak Kenal Maka Tak Cinta lain dari kebiasaan karya Ustaz Hasrizal. Jika selama ini, karya Ustaz Hasrizal penuh dengan coretan yang menyentuh perasaan, adakalanya menjentik ego dan lamunan kita, tetapi kali ini beliau bawakan pembaharuan dalam penyampaian idea beliau.

Tak Kenal Maka Tak Cinta disampaikan dalam bentuk bergambar, ilustrasi yang menarik dan mencuit hati tetapi dalam masa yang menyindir kita para pembaca. Ini kerana, gelagat yang dipaparkan adalah apa yang berlaku pada kita, atau mungkin disekeliling kita atau mungkin juga apa yang kita sendiri lakukan selama ini. 

Mesej yang disampai adalah pelbagai, dari soal komunikasi sesama ahli keluarga, empathy sesama manusia, keprihatinan kita kepada mereka yang berada di bawah tanggungjawab kita, cara menegur dan memperbetulkan, sifat sabar, keinginan untuk mencari hidayah dan pelbagai lagi. 

Dapat disimpulkan bahawa buku ini adalah salah satu medium dakwah yang santai, interaktif tetapi dalam masa yang sama boleh memberi impak yang besar kepada pembacanya. Yang pasti, pembaca tidak bosan untuk menelaah dari satu mukasurat ke satu mukasurat yang lain sehinggalah habis. 

Kesimpulannya, satu pembaharuan yang menarik dan segar dari Ustaz Hasrizal. Cuma, mungkin disebabkan kurangnya bilangan mukasurat, jadi Patung Beruang rasa seperti tidak puas untuk menghadam buah fikiran dan coretan beliau. Yang pasti, buku ini sesuai untuk semua lapisan pembaca dari kanak-kanak, remaja, belia dan dewasa kerana isi kandungannya meliputi hampir keseluruhan aspek komunikasi kita seharian. 

p/s: Lepas ini, Patung Beruang bolehlah mula membaca buku baru yang lain pula. Ada banyak yang sedang menunggu giliran ini. Nikmatnya hidup ini, hehehe... 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...