Friday, May 5, 2017

Book Review: And Thereby Hangs a Tale

Tajuk : And Thereby Hangs a Tale

Penulis : Jeffrey Archer 

Menariknya Naskah Ini: 

Nampaknya Patung Beruang memang tidak mampu untuk berpisah dengan Archer untuk tempoh masa yang lama, hehe.. 

And Thereby Hangs a Tale adalah buah tangan dari Big Bad Wolf bulan December 2016 hari itu. See, selepas 5 bulan baru Patung Beruang berpeluang untuk menatap naskah ini. 

Untuk naskah kali ini, Archer menghidangkan pembaca dengan 15 buah cerita pendek,  dimana 10 darinya adalah kisah benar. 

Kisah 1: Stuck on You membawa kita kepada pasangan dari Britain iaitu Jeremy dan Arabella. Jeremy adalah eksekutif muda di bank, jatuh cinta dengan Arabella, gadis cantik dari keluarga bangsawan. Segala-galanya nampak indah sehinggalah pasangan ini merancang untuk berkahwin. Jeremy sedar yang status kewangannya jauh berbeza dengan Arabella, dan oleh kerana itu agak sukar untuk mereka mengadakan perkahwinan impian mereka. 

Tanpa diduga, Arabella merancang agar Jeremy membantu beliau untuk mencuri cincin berlian yang mahal, bergelar Kandice Diamond yang dijual di De Beers, sebuah gedung barang kemas yang exclusive. 

Seperti dirancang, pada suatu pagi, Jeremy pun melangkah ke butik De Beers dengan yakin. Penampilannya sangat mewah pada pagi itu. Dengan sut yang ditempah khas, cufflinks mewah, jam tangan edisi terhad serta tali leher Etonian (sebuah institusi pendidikan terkemuka di Britain), membuatkan kehadiran Jeremy ke De Beers disambut dan dilayan secara privacy. 

Di De Beers, pengurus butik mempamerkan barisan cincin mewah dan exclusive kepada Jeremy. Cincin pertama yang dipegang Jeremy adalah berharga 124,000 Pound Sterling. Cincin kedua 269,000 Pound Sterling dan akhirnya Kandice Diamond yang berharga 854,000 Pound Sterling. Hampir sejuta Pound, patutlah Arabella sangat mengidamkan cincin itu.

Persoalannya,  dengan security yang sangat ketat, dan hanya Jeremy dan pengurus butik sahaja di dalam bilik kebal ini, dapatkah Jeremy menjayakan rancangan Arabella untuk mencuri Kandice Diamond?  Jika berjaya, bagaimanakah caranya?Mr Trevathan, pemuda kaya namun buta yang akan hadir ke Cafe kegemarannya bagi menikmati minuman, sama ada coffee atau tea. Seorang peminat seni, beliau seringkali teruja untuk mengenali pelanggan-pelanggan yang duduk berhampiran mejanya, walaupun hakikatnya beliau langsung tidak mampu melihat mereka. 

Hanya dengan menghidu haruman yang dipakai pelanggan, mendengar suara dan intonasi, mendengar pesanan makanan dan minuman serta perbualan mereka, sudah cukup untuk membuat Mr Trevathan menduga karektar dan sifat fizikal mereka. Dan tekaan Mr Trevathan biasanya hampir tepat apabila beliau mendapat pengesahan dari Charlie, pelayan di cafe tersebut. 

Pada suatu petang, seorang pelanggan wanita baru hadir ke Cafe dan duduk di meja sebelah Mr Trevathan. Selepas pesanan dibuat, Mr Trevathan memulakan perbualan dengan pelanggan wanita ini. Perbualan yang menarik sehingga menyentuh kepada karya seni agung, Madonna and Child yang ada di Lady Chapel. Ternyata wanita ini juga seorang peminat seni. 

Perbualan antara mereka semakin rancak sehinggalah saat pelanggan wanita ini meminta izin untuk beredar. 

Selepas pembayaran, Mr Trevathan sangat teruja untuk bertanya kepada Charlie tentang pelanggan wanita itu. Pelbagai soalan keluar bertalu-talu namun Charlie hanya tertawa. Mengapakah?? Kisah ke-4, Blind DateBetter The Devil You Know membawa kita kepada Mr Chairman, seorang pengerusi sebuah bank yang terkemuka di England. Mr Chairman digambarkan sebagai seorang yang sangat tegas dan berdedikasi dengan tugasnya. Kebanyakkan usianya hanya dihabiskan di pejabat. Karektar yang tegas dan serius menyebabkan semua pekerja takut untuk berinteraksi dengannya. Akibatnya, jika terserempak, cepat-cepatlah larikan diri. Jika Mr Chairman berada di dalam lif, biarkan sahaja orang tua itu bersendirian disitu. Tunggu sahajalah lif yang kemudian. 

Sejak akhir-akhir ini, terdapat khabar angin yang mengatakan Mr Chairman sedang sakit. Dan khabar angin tersebut semakin rancak sehingga para Board of Directors (BOD) mula membuat komplot untuk mengarahkan agar Mr Chairman diperiksa oleh seorang doktor bebas dan laporan perubatannya mestilah didedahkan kepada BOD. Jika benar Mr Chairman sakit, maka BOD berhak untuk membuat keputusan samaada untuk membenarkan Mr Chairman meneruskan perkhidmatannya atau pun melantik orang lain sebagai pengganti. 

Hakikatnya, Mr Chairman mengidap kanser dan sedang menunggu masa untuk pulang. Kenyataan yang cuba ditutup oleh Mr Chairman dengan sebaik mungkin. 

Hari yang dijanjikan untuk pemeriksaan perubatan oleh doktor bebas pun tiba. Mr Chairman berasa sangat gusar dan menyedari sudah tiba masanya untuk beliau mendedahkan kebenarannya. Namun, tanpa diduga, Mr Chairman dikunjungi tetamu yang tidak dikenali, Mr De Ath, beberapa  jam sebelum pemeriksaan perubatan dijalankan. 

Mr De Ath, nama yang pelik bersama personaliti yang pelik. Kehadiran Mr De Ath tidak disenangi oleh Mr Chairman namun anehnya, tetamunya tidak dapat dilihat oleh orang lain kecuali Mr Chairman seorang. 

Kehadiran Mr De Ath adalah untuk membawa pilihan kepada Mr Chairman. Namun, pilihan yang ada korbannya yang tersendiri. 

Apakah pilihan yang ditawarkan oleh Mr De Ath?

Apakah kesudahan nasib Mr Chairman?  

Adakah ini pengakhiran kepada kerjaya dan kehidupannya? Seperti biasa Archer memang tidak pernah mengecewakan pembacanya termasuklah Patung Beruang. Untuk naskah kali ini, Patung Beruang mengambil masa lebih kurang 24 jam untuk menyelesaikannya. 

Secara keseluruhannya, Patung Beruang puas dengan naskah ini. Ada cerita yang sangat menarik dan penuh kejutan dan ada juga cerita yang boleh diramalkan kesudahannya. Kini, ada lagi 2 naskah Archer ditangan Patung Beruang yang masih belum dibaca. Harapnya, bolehlah dihabiskan dalam tahun ini juga. Aamiin... 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...