Thursday, April 20, 2017

Book Review: Satu Rasa Dua Hati

Tajuk : Satu Rasa Dua Hati 

Penulis : Pahrol Mohd Juoi

Menariknya Naskah Ini:

Naskah Satu Rasa Dua Hati adalah naskah karya Ustaz Pahrol yang Patung Beruang miliki semenjak tahun lepas. Untuk pengetahuan semua, naskah ini pertama kali diterbitkan dan dicetak pada tahun 2007. Dan sehingga tahun 2014, ia sudah dicetak sebanyak 8 kali. Wah... hebatnya.. 

Naskah Satu Rasa Dua Hati ini memberi panduan kepada pasangan yang sudah berkahwin, atau bakal berkahwin bagi menimba ilmu rumahtangga agar mahligai yang dibina tidak runtuh ditengah jalan hanya kerana kesilapan diri sendiri. 

Naskah ini mengandungi 20 Bab yang disusun dengan menarik. Bermula dari bagaimana mencari pasangan yang terbaik dari sudut agama. Segala-galanya mestilah dimulakan dari diri kita sendiri. Jika kita hendak mencari pasangan yang baik, diri sendiri kenalah baik dulu. Itulah yang dikupas didalam Bab 1: Jadi Soleh Dapat Solehah

Masa bercinta, semua kehendak diturutkan. Apa sahaja diminta, pasti disediakan. Walau terpaksa mengikat perut, berjimat-cermat, semuanya dibutakan mata dengan alasan memberi pada yang tersayang. Namun mengapa apabila sudah berkahwin, sifat pemurah si lelaki bertukar menjadi kedekut dan berkira? Jika dulu semua keinginan si gadis dituruti. Kini, setalah berkahwin, setelah si gadis menjadi isteri, mengapa si lelaki iaitu suami mula berkira. Lupakah mereka bahawa sebaik-baik sedekah adalah sedekah kepada isteri? Lupakah mereka apabila mereka bersedekah kepada isteri, Allah akan melapangkan lagi pintu rezeki mereka. Jadi.. Janganlah berkira pada isteri. Dia sudah banyak berkorban semenjak dari saat dia bergelar seorang isteri. 

Dewasa ini ramai orang berlumba-lumba mengejar kekayaan, mencari kemewahan. Kerja siang dan malam. Sehingga sampai satu tahap, institusi keluarga dilupakan. Pasangan ditinggalkan, anak-anak terabai. Komunikasi bersama pasangan sangat terhad. Komunikasi bersama anak-anak jarang sekali. Luaran nampak hebat dan gah. Punya segala yang indah belaka. Harta berjuta, wang ringgit berkepuk. Namun, rumah hanyalah rumah. Sebagai tempat tinggal untuk penghuninya. Bukan sebagai kediaman yang menyenangkan dan mendamaikan. Rumah terasa panas walau suhu tercatat di air-cond adalah rendah. Sedih.. Namun, itulah realiti pada masa kini. Lantas, dimana kurangnya? Kurang material? Tidak mungkin. Kurang kasih sayang? Memang benar. Tapi, bukankah kasih sayang boleh dibeli dengan wang ringgit??? 

Setiap rumah itu adalah ibaratnya seperti sebuah masjid. Imarahkan masjid itu. Kukuhkan masjid itu. Suami sebagai imam buat isteri dan anak-anak. Kembalikan sinar Islam didalam rumah itu. Ketepikan sebentar kesibukan dunia, demi mencari kekayaan akhirat. Mulakan dengan perlahan-lahan, sehingga akhirnya ia sebati pada setiap ahli keluarga. In shaa Allah, rumah yang panas, akan bertukar menjadi kediaman yang menenangkan. Kediaman yang sentiasa dirindui oleh penghuninya. Aamiin.. 


Setelah diteliti naskah ini, Patung Beruang dapat simpulkan beberapa faktor yang menyebabkan naskah ini menjadi best seller dan masih bertahan sehingga kini walaupun setelah 10 tahun diterbitkan.
1. Naskah ini padat namun pengisiannya santai. Setiap topik dikupas secara santai tapi padat dengan ilmu dan teguran. Membuatkan pembaca tidak bosan. 

2. Penyampaian yang diselitkan dengan dialog dan mempunyai gaya penceritaan. Ye, ini bukan buku teks. Membaca naskah ini seperti kita membaca buku cerita atau kita seperti sedang berbual bersama insan lain. 

3. Diselitkan dengan karikatur yang menarik dan lucu. Nampak macam tidak ada makna tetapi wujudnya karikatur ini meringankan sedikit beban pemikiran pembaca.

4. Topik yang diulas masa relevan sehingga kini. Topik tentang sukarnya mencari pasangan yang baik dari sudut Islam, saling memberi tanpa syarat, percintaan untuk pasangan lanjut usia yang adakalanya semakin suram, perubahan sikap, perangai dan imej pasangan, masalah emosi kaum wanita, masalah kewangan didalam keluarga, perbezaan sikap, minat dan pemikiran dengan pasangan dan macam-macam topik lagi lah.. 

Untuk pengetahuan semua, Ustaz Pahrol adalah antara penulis kegemaran Patung Beruang. Dan naskah ini membuktikan kehebatan pena beliau dalam memberi teguran buat kita semua. Selamat membaca... 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...