Saturday, March 21, 2015

Dimanakah Adab Kita Sebagai Tetamu???

Pada suatu hari, Patung Beruang menunaikan solat di sebuah surau yang terletak didalam pejabat sebuah syarikat swasta. Tatkala kaki ini melangkah masuk ke dalam surau, ia disambut dengan pandangan mata beberapa staff wanita disana yang sedang rancak berbual. 


Memandangkan tiada seorang pun yang Patung Beruang kenal dan tidak mahu membuang masa yang sangat berharga ini, Patung Beruang cepat-cepat menunaikan kewajipan kepada Yang Maha Berkuasa. 


Namun, solat pada kali itu agak terganggu. Dengan suara staff-staff tersebut yang rancak berbual (sebenarnya lebih kepada menjerit), gelak ketawa dan bersoal jawab sehingga ke tahap mengeluarkan perkataan-perkataan yang kurang sopan (istilah lainya adalah memaki-hamun)

Dek mengenangkan Patung Beruang hanyalah seorang tetamu disana, dan rasa malu yang amat sangat pada Allah dan Malaikat-Malaikat yang berada dikiri dan kanan ini, Patung Beruang teruskan juga solat ini walaupun dalam hati rasa macam nak tegur sahaja kelakuan mereka. 


  • "Ya Allah, ampunkan lah hamba-Mu ini kerana solat tersebut bukanlah solat yang terbaik dari Patung Beruang :( "

Keadaan itu berterusan sehinggalah Patung Beruang selesai solat. 

Apa yang berlaku itu membuatkan Patung Beruang terfikir;     

  • Adakah mereka tidak sengaja TERBUTA MATA dari melihat seseorang yang sedang bersolat dihadapan mereka? 
  • Atau ia memang perbuatan yang disengajakan?  
  • Jika tidak mahu menghormati orang yang sedang solat, sekurang-kurangnya hormatilah rumah Allah. Sangat tidak sopan jika kita terjerit-jerit, ketawa sehingga nampak anak tekak, menyanyi lagu-lagu yang melalaikan dan memaki-hamum sesama sendiri didalam rumah Allah. Bukankah kita ini semua TETAMU-Nya???

Tidak berapa lama selepas kejadian itu, seseorang bercerita pengalamannya menunaikan solat di surau tersebut. Dan pengalamannya sama seperti apa yang Patung Beruang alami. Rupa-rupanya, ada rasa tidak puas hati dikalangan staff disana apabila surau mereka turut dikongsi oleh staff dari syarikat lain, walaupun perkongsian itu sebenarnya bukanlah percuma. 

Selama ini, Patung Beruang bekerja di organisasi-organisasi yang besar. Dan, apa yang dapat Patung Beruang lihat, keadaan surau dan mereka-mereka yang hadir kesana, attitude mereka adalah SANGAT BERBEZA. 

    Pergilah ke Balai Islam TNB di Jln Bangsar, 
    atau surau Pos Malaysia yang terletak di tingkat 7, Wisma Dayabumi, 
    atau juga ke surau MMC yang terletak di Mezzanine Floor, Wisma Budiman. 

Surau-surau mereka sangat bersih, terjaga dan sedap mata memandang, tidak ada kedengaran suara orang berbual-bual, gelak ketawa, menyanyi dan jauh sekali memaki-hamun. 

Satu-satunya suara yang kedengaran adalah suara seseorang yang sedang mengimamkan solat fardhu ketika itu. (Pengunjung Balai Islam TNB dan Surau Pos Malaysia sangat suka solat berjemaah walaupun hanya sekadar seorang imam dan seorang makmum, Alhamdulillah... )  Dan kami telah terbiasa, bercakap dengan suara yang paling minimum atau istilahnya BERBISIK ketika didalam Surau.. walaupun ketika itu tiada orang yang sedang bersolat... 

Ini adalah pengalaman Patung Beruang sendiri. Kisah ini juga sebagai teguran untuk diri Patung Beruang supaya jangan melakukan kesilapan yang sama. Tidak ada niat untuk memalukan atau mengaibkan sesiapa. Maka, mulai sekarang, apa kata Patung Beruang dan kita semua ini audit diri kita sendiri. Sama-samalah kita berusaha untuk lebih menjaga adab dimana sahaja kita berada, dan lebih-lebih lagi didalam rumah Allah. In shaa Allah.... :)

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...