Sunday, June 28, 2015

Perjalananku Di Bulan Ramadhan


Hari ni dah pun masuk 11 Ramadhan. Sekejap sungguh masa berlalu. Nanti tup-tup dah akhir Ramadhan, huhu..

Hari ni Patung Beruang akan travel jauh. Flight Patung Beruang lagi beberapa jam. So, bila dikira-kira, nampaknya Patung Beruang akan berbuka diatas jalan, huhu. Tidak mengapalah, walau dimana sekali pun kita tercampak, kita masih lagi berada di Bumi Allah. Yang membezakan cuma persekitaran dan orang disekeliling. Selagi mampu, Patung Beruang akan cuba untuk berpuasa pada hari ini sehinggalah ke saat berbuka. Moga diberi kekuatan untuk mengharungi perjalanan hari ini, Aamiin...

Dah habis packing ke?
Hm.. Seperti biasalah, list of items memang Patung Beruang dah prepare awal-awal lagi. Jadi, pagi ni lepas Subuh tadi barulah Patung Beruang masukkan barang-barang dan dokumen yang berkaitan dalam luggage dan handbag. 

Rasa sedih pula nak tinggalkan rumah kali ini. Yelah, dah lah hari biasa rumah ni memang kosong. And now, rumah ni akan tinggal kosong untuk berhari-hari. Travel kali ini perasaanya lain sikit. Mungkin kerana di bulan Ramadhan. Kita tak tau adakah kita akan pulang semula kesini. Kita juga tak tau adakah kita akan sempat berjumpa Ramadhan lagi untuk tahun akan datang. 

Honestly, lepas accident hari tu, Patung Beruang banyak berfikir tentang kehidupan ini. Apa sebenarnya yang Patung Beruang cari dalam hidup ini? Adakah segala apa yang Patung Beruang buat selama ini, segala pengorbanan selama ini, segala kerja keras selama ini benar-benar berbaloi? Adakah Patung Beruang melayan orang disekeliling Patung Beruang dengan sehabis baik? Atau mungkin ada antara mereka ini yang terluka dan berjauh hati dengan Patung Beruang? Bagaimana pula dengan insan yang jauh lokasinya dari Patung Beruang tetapi tidak pernah sekalipun Patung Beruang melupakan dia? Adakah dia juga tidak pernah melupakan Patung Beruang?  Berapa lama lagi masa yang Patung Beruang ada sebelum Allah panggil menjemput pulang? Andai katalah umur Patung Beruang tidak panjang, apakah perkara yang paling Patung Beruang kesali? 

Hm.. mungkin Patung Beruang terlalu banyak berfikir. Entahlah.. Accident yang berlaku hari tu adalah satu peristiwa yang Patung Beruang tak pernah terfikir dan terbayang untuk lalui. Malah, sampai saat ini, perasaan trauma masih ada. Rasa takut untuk berada diatas jalan, rasa takut untuk pegang stereng, rasa takut terutama apabila memandu dilorong kanan, rasa takut untuk keluar rumah dan macam-macam lagi. Tapi, perkara yang paling Patung Beruang takut adalah Patung Beruang dijemput pergi tanpa sempat minta maaf dan mengucapkan selamat tinggal pada mereka-mereka yang Patung Beruang sayangi. Ya Allah..

Memanglah bila dah sampai ajal, dimana-mana sahaja kita akan dipanggil. Hatta kalau kita menyorok didalam gua sekali pun, pasti tidak akan terlepas. Cuma Patung Beruang harap andai masa Patung Beruang dah sampai, biarlah ia dalam keadaan yang tenang, tidak melibatkan dan menyusahkan sesiapa. 

Oklah, rasa sebak pula pagi-pagi ini. I should stop here. Semoga perjalanan Patung Beruang hari ini dipermudahkan, sampai ke destinasi dengan selamat dan tercapai matlamat perjalanan ini. Aamiin... Dan dengan rendah dirinya, Patung Beruang mohon maaf pada semua yang Patung Beruang kenal, pada semua yang Patung Beruang sayangi, dan pada dia yang jauh. Patung Beruang hanyalah insan biasa yang tidak pernah terlepas dari segala kekurangan dan kelemahan. 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...