Saturday, August 15, 2015

Corporate Video, 1 Pengalaman Baru

Hari Rabu lepas, Patung Beruang berkurung dalam Bilik Meeting dari pukul 2.30 petang sampailah 7.15 petang. Adoi.. Tepunya, heheh.. Tujuannya adalah untuk menilai pembentangan proposal dari 5 buah Advertising Agency yang dijemput. 

Company Patung Beruang plan nak buat Corporate Video yang baru memandangkan Corporate Video yang ada sekarang ni dah berusia 3 tahun. Dan dalam tempoh 3 tahun ni, banyak perkembangan menarik yang berlaku pada Company ni. Unfortunately, Corporate Video yang ada sekarang tidak mencerminkan keadaan sebenar Company.

Patung Beruang dilantik menjadi salah seorang ahli Committee utk penghasilan Corporate Video yang baru ini. Basically, tugas pertama ahli Committee adalah untuk memilih Advertising Agency yang akan kami lantik untuk menjalankan tugas. 

Honestly, Patung Beruang rasa menarik sebab sepanjang bertahun-tahun Patung Beruang kerja, i never bother about Corporate Video, never realize the important of that Video, how is the process, and who is targeted audiences. And for me, all the Corporate Video look same, heheh..

But, bila dah join Committee ini, dan start dari presentation from 1st Advertising Agency, my view on Corporate Video start changing. Patung Beruang mula realise, there are a lot of styles for Corporate Video. Ada yang bosan dan ada yang menarik. Ada yang guna speech seperti CEO or senior management bercakap, utk deliver the message. But, ada juga yg guna teknik penceritaan, lakonan dan view to convey the message to audience. Ada yg direct and indirect subject. Example, video corporate Khazanah utk describe their big families. Just show the lights from lamp, people knows it refers to TNB. Just show airport, people can relate with MAHB and Malaysia Airlines. And just show new townhouse, people can relate to UEM Sunrise. Without logo, audience still can get the message. 

The most important, we must know who is our targeted audience. If our targeted audience are potential shareholders, we should deliver the message why our company is the best investment for them. What we have now, what we capable to do and what is our potential. We can show our technology, our product strengths and our commitment to stakeholders and shareholders. 

But, let's say if we target to society, the style will be different. Example, Corporate Video Petronas about how they giving back to society. Dalam Corporate Video tu, watak utama adalah seorang pekerja pelantar Petronas, yang berasal dari Sabah/Sarawak, dimana beliau dilahirkan didalam keluarga nelayan. Pada waktu kecil, beliau merasakan yang beliau akan mewarisi kerja nelayan seperti ayah dan atuknya demi mencari sesuap nasi. Tetapi iklan kemasukan ke Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP) telah mengubah kehidupannya. Beliau memohon dan diterima masuk untuk mengikuti pengajian disana. Selesai pengajian, beliau diserapkan ke Petronas dan ditempatkan di pelantar minyak. Bagi beliau, laut adalah tempat sumber rezeki untuk dirinya dan generasi sebelumnya. Yang membezakan adalah tugas mereka. This Video was made to tell the public that besides a major contributor of income to Malaysia, Petronas also giving back to society through education and opportunity to change their family socio-economy. In this Video, Petronas tak perlu tunjukkan their Twin Tower or Petronas Petrol Station. What they showed was kehidupan anak nelayan, laut, iklan INSTEP, kelas dan pelantar minyak. Enough, right? 

Dalam hanya beberapa jam presentation tu, banyak benda yang Patung Beruang belajar. Teknik shooting using drone (partially and fully) where the result is really marvelous. Sampai kita tak kan sangka shooting tersebut dibuat di Malaysia (because the scenery view was tooooooooo amazing). 

Dan dalam kepala otak ni, Patung Beruang mula dapat idea macam ne nak buat Corporate Video utk Company Patung Beruang. Apa cerita yang kami tonjolkan, view kat mana, dari angle mana etc.. Wah.... macam director pula, heheh..  It's ok, there no harm if you have imagination. Our imagination is free.. Apapun, kita serahkan pada yang pakar. I'm sure, who ever Advertising Agency that we choose, they are the best to work with us and they are willing to listen our ideas. 

Lastly, Patung Beruang tertarik juga dengan Business Card mereka, hehe.. See, macam yang dalam gambar tu (tengok 5 Cards yang Patung Beruang susun sebelah laptop)..  Ada bentuk Card biasa, ada bentuk Card gambar soldier, tapi ada yg sangat creative berbentuk macam tiket wayang ataupun tiket bas lompat-lompat zaman dulu, hehehe.. They are creative people and they know how to tell it... 

No comments:

Post a Comment

About Me

My photo
A simple girl who love books and teddy bear namely Bibi...